Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng

Pastinya kaum mak-mak gigih mencari resepi atau sejenis 'penambah selera makan' waktu bersahur, bukan? Haaa... jadi kali ini nak kongsi sajian yang dikira memudahkan kerja masak mak-mak di dapur, jom buat Sambil Cili Api Berapi, perkongsian daripada Puan Imah Rahman.
Taraaaa... dah siap saya punya stock utk bulan puasa. Sambal Cili Api Berapi. Fuhhh... boleh terbakor bibir! Sedap dimakan dengan nasi panas-panas, buat perencah nasi goreng pun boleh atau pengganti sambal belacan.
1 genggam ikan bilis
4 biji bawang besar dibelah 4
5 biji bawang kecil dibelah 2
7 ulas bawang putih
3 biji tomato dibelah 4
1 inci belacan-nak bakar atau tidak terpulang
Sedikit asam jawa/cuka
Garam dan gula

2. Dengan minyak yang sama, goreng sekejap cili api, bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan tomato.
3. Blend semua bahan-bahan digoreng tadi bersama belacan dan minyak menggoreng tadi (jangan sampai jadi hancur. Biar kasar-kasar sikit baru cantik). Kemudian masukkan dalam kuali, perasakan dengan garam, gula dan asam jawa dan masak sampai pecah minyak.
Selamat mencuba!
Taraaaa... dah siap saya punya stock utk bulan puasa. Sambal Cili Api Berapi. Fuhhh... boleh terbakor bibir! Sedap dimakan dengan nasi panas-panas, buat perencah nasi goreng pun boleh atau pengganti sambal belacan.
Bahan-bahannya:
4 genggam cili api (3 cili api merah+1cili api hijau-kalau tak suka pedas boleh pakai cili api hijau sahaja atau boleh kurangkan kuantitinya)1 genggam ikan bilis
4 biji bawang besar dibelah 4
5 biji bawang kecil dibelah 2
7 ulas bawang putih
3 biji tomato dibelah 4
1 inci belacan-nak bakar atau tidak terpulang
Sedikit asam jawa/cuka
Garam dan gula

Cara-caranya:
1. Goreng ikan bilis separuh garing-angkat dan ketepikan.2. Dengan minyak yang sama, goreng sekejap cili api, bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan tomato.
3. Blend semua bahan-bahan digoreng tadi bersama belacan dan minyak menggoreng tadi (jangan sampai jadi hancur. Biar kasar-kasar sikit baru cantik). Kemudian masukkan dalam kuali, perasakan dengan garam, gula dan asam jawa dan masak sampai pecah minyak.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment