Tuesday, 6 June 2017

Murtabak popia Dan Pencicahnya



MURTABAK MINI KULIT POPIA Resepi :Minami 133@My Resepi Sumber:Izah Daut
Bahan-bahan 
100 gm.daging cincang 
2 biji ubi kentang 
1 1/2 sudu besar rempah kari 
1/2 biji bawang besar 
1 ulas bawang putih 
2 biji telur garam secukup rasa gula saya tambah 
kulit popia secukupnya daun sup minyak 

 Cara membuatnya Inti murtabak Potong dadu bawang besar dan cincang halus bawang putih.Kemudian tumiskan hingga naik baunya. Masukkan rempah kari yang telah di bancuh dengan air.Goreng sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan daging cincang dan kentang yang telah di potong dadu dan sedikit air. Bila semua bahan hampir masak,masukkan garam dan gula secukup rasa ataupun serbuk perasa jika suka. Jika terlalu kering,tambahkan sedikit air.Akhir sekali masukkan daun sup.Bila semua rasa sudah sesuai,bolehlah di angkat. Pukul telur didalam mangkuk,masukkan inti murtabak ke dalam telur.Kacau sehingga bergaul sebati. Cara membungkus murtabak ambil sehelai kulit popia dan letakkan intinya di tengah-tengah. Lipat tepi kiri dan kanan kemudian lipat lagi atas dan bawah membentuk empat segi kecil.Saya gamkan hujungkan dengan bancuhan tepung gandum dan air.Buatlah sehingga inti habis. Dengan menggunakan sedikit minyak,goreng murtabak sehingga garing di kedua-dua belah dengan api yang perlahan. Bolehlah di hidangkan dengan kuah pencicahnya iaitu cuka bawang.

 CUKA BAWANG Resepi:Noorsha 
Bahan-bahan 
1 biji bawang besar-hiris nipis 
1/6 cawan cuka/secukupnya 
1/2 cawan air panas
 sedikit garam dan gula 
sedikit pewarna merah 

Cara membuatnya Campurkan semua bahan di atas dalam satu mangkuk dan kacau rata.Biar mesra semua rasa lebih kurang 15 minit sebelum di hidangkan dengan murtabak.Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

No comments:

Post a Comment