Tuesday, 6 June 2017

Coklat Oreo



COKLAT OREOBy : Chef Amer dari blog:Azlita masam manis/Tq! Bahan-bahan 300 gm coklat susu kompaun 1 bungkus biskut oreo Edible Imej secukupnya. Cara membuatnya Coklat susu kompaun di racik halus. Cairkan coklat susu kompaun secara double boiler Bila dah cair angkat, lap dasar bekas supaya tiada air menitis. Masukkan coklat dalam piping bag. Mula-mula sediakan acuan coklat berbentuk bulat. Pastikan acuan ini di bersihkan dan pastikan juga ianya kering. Paipkan coklat yang telah di cairkan dalam acuan 1/3 sahaja. Kemudian ketuk-ketukkan acuan atau hentak-hentakkan acuan supaya semua gelembung udara keluar. Selepas itu, susunkan biskut oreo. Tekan-tekan sedikit biskut oreo supaya masuk ke dasar acuan. Kemudian paipkan semula baki coklat tadi hingga penuh. Hentakkan lagi acuan untuk meratakan permukaan dan mengeluarkan gelembung udara. Simpan dalam peti ais hingga mengeras. Setelah keras keluarkan dari acuan. Jika ada lebihan coklat, potong dengan pisau yang halus dan tajam matanya. Sediakan Edible Imej yang kita suka. Sapukan sedikit coklat di belakangnya. Kemudian lekatkan pada permukaan coklat kita tadi. Kemaskan.

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

No comments:

Post a Comment