Tuesday, July 24, 2012
ReSePi : NaSi DaGiNg SiMpLe
Resepi lagi..? hahahha... dah mcm blog masakan ler pulak.. tapi takpe, ilmu mesti di kongsi kannn.. sebenarnya banyak aje resepi dlm internet kan kalau kita nak.. tapi lain org lain caranya..
Dan aku tak kata nasi daging aku sedap sbb aku pun tak pernah mkn nasi daging original.. yg aku tau aku try masak dan encik suami kata sedap.. tu yg penting.. encik suami kan juri masakan aku.. hehehe..
Okey.. meh kita mulakan kelas memasak ye anak2..
Aku biasanya pakai beras wangi jasmine tu aje.. tapi semalam ngengada lak nak pakai beras basmathi.. rege utk sekampit kecik ni dlm rm28 kot.. lebih kurang gitu lah..
Bahan utama ( utk 6-8 org makan ):
~ 5 beras basmathi atau beras biasa/wangi
Beras ni di basuh kemudian di rendam selama setengah jam, paling kurang 15 minit la.. lps stgh jam sila toskan airnya.. biarkan beras dlm periuk nasi..
Tapi kalau guna beras biasa takyah rendam.. just basuh dan tos kan.. paham..? hehe.. ok done.. meh buat langkah seterusnya..
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan2 lain :
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter/marjerin
150 ml susu cair
2 sudu besar sos tomato/tomato puri
sup bunjut adabi
bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar serbuk kurma ~ aku guna baba's
garam secukup rasa ~ aku guna 2 kiub pati ayam knorr
air secukupnya..
Langkah pertama :
Langkah seterusnya :
Tapi kalau guna beras biasa, just ambik 5 pot air rebusan daging tu aje.. dagingnya jgn lupa sauk sekali tau.. hehehhe..
Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..
Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..
No comments:
Post a Comment