Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!

Patutlah ramai orang buat kuih ini, rupanya sedap sangat rasa manis lemak santan. Bau wangi daun pandan, fuh berbaloi buat! Haaa... lagi best cara buatnya cukup mudah sebenarnya, cuba anda buat guna resepi yang dikongsikan Puan Shida Ida ini...
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan
1 cawan tpg gandum
Pukul telur bagi kembang - kisar
Bekas lain, satukn gula, tepung, dan santan kacau rata
Campurkan dengan telur tadi dan kacau rata
Ketepikan
1/2 cawan air pandan
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
Secubit garam
Sedikit warna hijau jika perlu (saya letak 2 titis je)
Satukan air pandan dan santan
Campurkan dengan gula, tepung jagung, garam, dan perwarna (jika perlu)
Kacau rata dan tidak berketul
Masak api perlahan hingga meletup-letup, kilat dan sikit pekat
Satukn Aduanan A n B - kacau rata hingga jadi aduanan pekat dan licin. Ketepikan
1 sb tpg gandum
1/2 st garam
Satukan semua bahan C, masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga sikit pekat (jangan pekat sangat, nanti bila dipicit dia tak kembang kat atas sebab dah pekat)
Tunggu suam sikit masuk dalam piping beg (saya guna pam ubat anak)
2. Balut kukusan dengan kain supaya air tak menitis.
3. Oles acuan lopang dengan minyak.
4. Tuang aduanan hijau dalam acuan 3/4.
5. Paip aduan putih ditengah aduan hijau hingga aduan naik penuh acuan.
6. Susun dalam kukusan dan kukus 7-10 minit.
7. Angkat dan biarkan sejuk baru kuarkan dari acuan.
Bahan A
1 biji telur1/2 cawan gula halus
1 cawan santan
1 cawan tpg gandum
Pukul telur bagi kembang - kisar
Bekas lain, satukn gula, tepung, dan santan kacau rata
Campurkan dengan telur tadi dan kacau rata
Ketepikan
Bahan B
1/2 cawan santan1/2 cawan air pandan
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
Secubit garam
Sedikit warna hijau jika perlu (saya letak 2 titis je)
Satukan air pandan dan santan
Campurkan dengan gula, tepung jagung, garam, dan perwarna (jika perlu)
Kacau rata dan tidak berketul
Masak api perlahan hingga meletup-letup, kilat dan sikit pekat
Satukn Aduanan A n B - kacau rata hingga jadi aduanan pekat dan licin. Ketepikan
Bahan C (adunan putih)
1 cawan santan pekat1 sb tpg gandum
1/2 st garam
Satukan semua bahan C, masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga sikit pekat (jangan pekat sangat, nanti bila dipicit dia tak kembang kat atas sebab dah pekat)
Tunggu suam sikit masuk dalam piping beg (saya guna pam ubat anak)
Cara-cara:
1. Panas kukusan bagi air didih.2. Balut kukusan dengan kain supaya air tak menitis.
3. Oles acuan lopang dengan minyak.
4. Tuang aduanan hijau dalam acuan 3/4.
5. Paip aduan putih ditengah aduan hijau hingga aduan naik penuh acuan.
6. Susun dalam kukusan dan kukus 7-10 minit.
7. Angkat dan biarkan sejuk baru kuarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment