laksam kelantan1
Bahan-bahan ( boleh hidang utk satu family - 2adults 2 kids )
- Resepi Laksam:
- 3 cawan tepung beras
- 6 sudu besar tepung jagung
- 6 cawan air
- sedikit garam
- Resepi kuah:
- 3 ekor ikan sardine (makeral)
- 1 tin santan
- 1/2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inchi halia
- 1 btg serai (besar punya)
- 2 kiub pati ayam/ikan bilis (not necessary)
- 2 sudu kerisik
- lada sula
- asam keping
- 1 inchi lengkuas
- beberapa helai daun kesum (not necessary)
- Bahan tambahan: Telur rebus, Salad, Timun, Taugeh, Sambal belacan, Chili tumbuk, Kacang panjang dll
Cara-cara
- cara-cara membuat laksam:
- Campur semua bahan dan gaul sebati.Perap dlm setengah jam.
- Sementara tu sediakan kukus atas api
- Sapu sedikit minyak pada loyang @pinggan. Letak pinggan@ loyang dlm kukus.
- Tuang 2 senduk
- Kukus sampai agak keras, tidak berair.
- keluarkan dan tunggu suam terus gulung
- cara-cara membuat kuah:
- Rebus ikan sampai masak
- kisar halus bahan: bawang merah, putih, serai, halia, tumis dlm periuk (minyak sikit)
- masukkan garam, lada sula, asam keping, kerisik, lengkuas, daun kesum dan gula (ikut sukahati)
- kacau sebati, sampai naik bau
- Tapis ikan dgn air rebusan, simpan air rebusan,
- Ikan yg ditapis blendkan sampai hancur, masukkan kedalam periuk yg berisi bahan tumisan. cacau
- Tapiskan air rebusan ikan kedalam periuk tadi
- kacau sampai mendidih dan masukkan santan dan kiub , kacau lagi hingga mendidih, rasa garam dan gula, tambah ikut citarsa
- potong2 laksam, dah boleh hidang and makan
No comments:
Post a Comment