Tuesday, 18 December 2012

Apple crumble pie

Pie ni mudah nak buat.... boleh ubah filling... ibu buat filling durian n letak whipping cream ...

Apple Crumble Pie

www.tips-fb.com
Selalu n3 ni tayang kek atau dessert je...tuan umah ni minat mencuba yg tu dr lauk pauk...sbb lauk pauk sll masak ulang tayang je,takde spesel pun..biasa2 je..kalau pelik2 masak kang,ada yg tak menjamahnya.Hari ni mencuba wat apple crumble pie resipi dr umah Hana kat Jepang nun..mmg sedap ni..rasa masam2 manis..kulit nye sedap sekali,tapi rapuh sikit dan susah nak potong ..takpelah janji sodapkan...tq Hana akak c&p ye..

Bahan-bahan
Utk Crumble *loyang 18cm
  • 100g tepung gandum
  • 40g gula
  • 80g butter sejuk dr peti ais
  • sedikit garam
Utk Inti
  • 3 biji epal - kupas dan potong dadu
  • 2 sudu mkn gula perang
  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
Cara-cara
  • Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
  • Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. ketepikan.
  • Ambil sedikit dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang.tk perlu terlalu tebal. (tp jika ingin lapisan tebal wat adunan crumble 11/2 adunan).Bakar sekejap dlm 10minit.
  • Kemudian masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
  • Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an.
  • Siap dihidang. Enak juga jika dimasukkan ke dalam peti sej
 yummy



No comments:

Post a Comment