Amacam? Ok tak? Memang sedappppppppp gila~~~~~ Dah buat dua-dua baru perasan takde sayur tapi takpelah kan sehari tak makan sayur wakaka.
So saje nak share resepi Ayam Panggang Madu and Mashed Potato ni. Hope ada yang cuba ;)
Ayam Panggang Madu
Bahan - bahan :
1. Saya guna 5 ketul ayam whole leg dan 10 ketul peha ayam
2. 4 sudu kicap pekat (saya lebihkan)
3. 3 sudu madu (saya lebihkan)
4. Lada sulah
5. Serbuk lada hitam
Cara - cara :
1. Letak ayam dalam satu bekas besar. Pastikan ayam dah dipotong dan dibasuh bersih.
2. Then lumur ayam dengan kicap pekat dan madu.
3. Then letak lada sulah and serbuk lada hitam. Segala sos dan perisa letak ikut citarasa masing-masing k.
4. Bakar dalam oven dengan suhu 190C dalam masa 45 minit atau sehingga ayam benar-benar masak.
Mashed Potato
Bahan-bahan :
1. Kentang 10 biji (kalau nak kurangkan pun boleh, ikut citarasa masing-masing)
2. 1 1/2 cawan susu
3. Lada sulah
4. Serbuk lada hitam
Cara-cara :
1. Kupas kentang, basuh, potong dua.
2. Rebus kentang dalam masa 20 min. Pastikan air menutupi semua kentang.
3. Bila dah agak-agak empuk tu, boleh cucuk dengan garfu untuk investigate. Toskan kentang and boleh
start hancurkan kentang dah.
4. Masa hancurkan tu selang seli kan dengan susu.
5. Then tambah lada sulah and serbuk lada hitam. Jangan banyak sangat k.
Proses melecek kentang. Potato masher tu saya beli kat Langkawi akhir tahun lepas. Bukan sudip yang saya bengkokkan k. Wakaka
Gravy
Bahan-bahan :
1. 4 sudu tepung jagung
2. 4 sudu butter
3. 1 labu bawang besar
4. 2 ulas bawang kecil
5. 4 cawan air
6. Sedikit kicap pekat
7. Lada sulah
8. Serbuk lada hitam
9. 2 kiub pati ayam
Cara-cara :
1. Blend bawang besar dan bawang kecil bersama. Then tumis dengan butter.
2. Masukkan tepung jagung. Kalau bawang nampak banyak, boleh tambah tepung jagung.
3. Bila nampak dah nak kering tu, masukkan air. Kacau-kacau.
4. Masukkan kicap pekat dan kacau-kacau. And masuk kiub ayam.
5. Kalau sos nampak pekat tambahkan air. Last masukkan lada sulah dan
serbuk lada hitam ikut citarasa masing-masing. Kalau boleh jangan banyak
sangatlah k.
serbuk lada hitam ikut citarasa masing-masing. Kalau boleh jangan banyak
sangatlah k.
Gravy atau sos mashed potato ni saya blend sekejap utk mendapatkan tekstur yang halus dan sedap je dimakan kan. Sebab kuah ni akan berketul-ketul sikit sebab dari tepung jagung tu. So kalau blend lagi best kan.
No comments:
Post a Comment